« Tilbake

Allmenn informasjon om synsfeil og linser

Linser er et selvfølgeling valg for deg som ikke synes at briller passer til alle anledninger. På YourLenses har vi et stort sortiment som passer alle typer syn eller linser som passer hvis du bare vil endre din øyenfarge. Alle linser har ulike egenskaper og kan brukes på ulike måter.

  • Følg alltid instruksjonene  for nettop den linsen du bruker..
  • Ungå at linsene kommer i kontakt med såpe, sminke, kremer eller andre fremmede emner som via dine hender kan skape irritasjon i øynene.
  • Sov kun med linser som er godkjent for døgnet rundt bruk.
  • Hvis du er forkjølet eller irritert i øynene bør du ikke bruke linser.
  • Bruk aldri gammel linsevæske.

Linsetyper

Endagslinser

Endags- eller dagslinser er en linse som kun skal brukes en dag, for å så kastes.? Det er bekvemt, hygienisk og du minsker infeksjonsrisikoen ved å bruke nye, freshe linser hver dag. Endagslinser er ofte det beste alternativet for deg som vil bruke linser sporadisk.

Månedslinser

Månedslinser er den vanligste linsesorten og ofte det billigste alternativet. Det finnes utallige forskjelligere material, merker og farger som gjør det mulig å finne en linse som passer akkurat deg og din synsfeil.

En månedslinser kan brukes opptil 30 dager men tas ut om kvelden og legges i et etui som du får med din bestilling. Et etui er en beholder hvor du legger dine linser og fyller med linsevæske når linsene ikke er på øye. Linsevæsken desinfiserer linsene under natten slik at de er klare til bruk neste dag- Etter 30 dager tar du et nytt par og håndterer de på samme måte. Ofte kreves bare en og samme linsevæske til all rengjøring, og det tar ikke så lang tid heller.

Toriske linser

Toriske linser er for deg som behøver å ?korrigere en brytningsfeil på øye (astigmatism). Den er ofte litt dyrere enn en ?vanlig månedslinse fordi linsen må produseres i så mange varianeter. Toriske linser finnes både som måneds- og endagslinse, men styrkeomfanget er mer begrenset på de toriske endagslinsene.

Døgnet-rundt-linser

Døgnet-rundt linser er laget av et silikonbasert materiale som puster og slipper gjennom 6 ganger så mye mer syre enn hva en vanlig linse gjør. Disse linsene behøver du altså ikke å ta ut over natten og de kan brukes opptil 30 dager i strekk. Dette gjør det bekvemt og du slipper håndteringen med linsevæske og ta inn og ut linsen hver dag.

Det er viktig at du prøver ut denne linsen hos en optiker for å vite om døgnet-rundt linser passer for deg.

Du bør aldri sove med linser om dine øyne er irriterte eller om du er forkjølet, da dette kan høyne infeksjonsrisikoen.

Bifokale/multifokale og progressive linser.

Alt ettersom vi blir eldre skjer en naturlig forandring i øyet som kalles for alderssynthet (presbyopi). Det er linsen i øye som blir stivere og mye mindre elastisk som resulterer i at det blir vanskeligere å fokusere på ulike avstander. Dette begynner oftest rundt 40-års alderen, men alle kan rammes av det før eller senere .

For å korrigere alderssynthet behøver vi ulike styrker for å se klart på ulike avstander. Det kan gjøre ved å bruke en bifokal/multifokal eller progressiv linse. Bifokale/multifokale linser har en hovedstyrke i linsen og en mindre del med en annen styrke som brukes for å kunne se på nære hold. I en progressiv linse brukes den øvre halvdelen av linsen til å se på avstand mens den nedre halvdelen brukes til å se på nære hold.

Til ?toppen ?

Synsfeil

Hyperopi

Hyperopi er også kjent som langsynhet. Øyet klarer i en viss grad å kompensere dette ved å justere linsen sin brytekraft, men det leder ogte til at man får vondt i hodet og konsentrasjonsvansker. For å korrigere hyperopi behøver du en linse med plusstyrke.

Myopi
Myopi er også kjent som nærsynthet. Det innebærer at man har vanskeligheter med å se klart på lengre avstand. Dette korrigeres med en minusstyrke.
Astigmatisme

Astigmatisme innebærer at hornhinnen har ulik krumning i forskjellige retninger, som gjør at det innkommende lyset ikke brytes på riktig måte. Dette korrigeres med en linse med en sylinderstyrke som angis i en spesifik aksegrad.

Presbyopi

> Alt ettersom vi blir eldre skjer en naturlig forandring i øyet som kalles for alderssynthet (presbyopi). Det er linsen i øye som blir stivere og mye mindre elastisk som resulterer i at det blir vanskeligere å fokusere på ulike avstander. Dette begynner oftest rundt 40-års alderen, men alle kan rammes av det før eller senere . Dettae korrigeres med en addisjon (lesetillegg).

Til toppen